Header Ads

"Boomm! Tak Sampai Beberapa Saat Terus Hilang Yang Tinggal Hanyalah Cebisan Kain"


Terkejut admin tengok satu video tweet dekat twitter ni. Netizen @OnlyOneWanz ada share rakaman CCTV kejadian yang berlaku di sebuah kilang di China. Difahamkan pekerja yang terlibat seperti tidak mengikut Standard Operating Procedure (SOP) dengan betul.

Netisen yang melihat rakaman video tersebut memberikan pelbagai reaksi. Tapi majoritinya terkejut lah dengan video berdurasi 38 saat tu.


Awalnya bila tengok takde apa pun tapi tiba-tiba terus lenyap macam tu je, sebiji macam dalam cerita Final Destination. Sumpah seram.

Dari tweet yang admin baca, kejadian itu berlaku lebih kepada sikap cuai dan tak ikut SOP lah. Itu lah kan, orang dah bagi SOP tu ikut je lah. Ni nak pandai-pandai buat cara sendiri, pastu salahkan bos sebab tegas sangat lah apa lah…

Okeh sebelum kami bertukar kepada mood makcik bawang, cuba tengok penjelasan yang lebih teknikal ni.


Ternyata apa yang terjadi kerana tindak-balas kimia yang berlaku. Itulah, dulu waktu kelas Chemistry dekat sekolah, kau tidur. Sekarang baru faham kan.

Korang tengok sendiri lah video dekat bawah ni. Jangan terkejut sangat ye. Admin sampai ulang dua tiga kali tengoknya.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.