Header Ads

"Kenapa kena solat jenazah, tak nampak pun jenazah? Sekali Allah tunjukkan..."- Netizen Kongsi Kisah Pelik Berlaku Di Tanah Suci


Pernah tak dengar orang cakap kalau pergi umrah tu mulut kena jaga. Jangan nak cakap bukan-bukan sebab dekat sana Allah nak tunjuk tu sekejap je. Berdasarkan perkongsian kisah netizen di Twitter ini, ramai nampaknya yang melalui kisah penuh iktibar dan keinsafan akibat daripada kelancangan mulut mereka.

"Taknak cium Hajarul Aswad sebab kotor ramai cium"

Seorang hamba Allah telah lancang dalam kata-katanya dengan cakap tak mahu cium Hajarul Aswad sebab ramai orang yang dah menciumnya.


Tak sure sama ada kisah ini sahih atau tidak, tapi netizen ini claim mengatakan jemaah tersebut alami masalah rahim sehingga ia terpaksa dibuang.

Netizen ini mengingatkan bahawa ia bukan kisah untuk menakut-nakutkan bakal jemaah. Ia peringatan yang elok korang ambil tauladan dan pengajaran darinya. Kalau ada tersebut perkara buruk, lebih baik korang cepat-cepat bertaubat.


"Panasnya cuaca dekat sini berpeluh satu badan, bila sampai bilik..."

Kalau berada di Tanah Suci, eloklah korang jangan merungut. Terima ujian yang diberikan seadaanya.


Bagi yang pernah pergi Mekah mesti perasan setiap kali solat fardhu mesti ada solat jenazah sampai ada yang tertanya - tanya mana jenazah nya.


"Sambil tunggu tu I ada merungut sikitlah ‘kenapa jalan lambat’ tapi dalam hati je. Esoknya bangun…"


Ada banyak lagi kisah penuh keinsafan yang dikongsikan oleh netizen di Twitter. Kalau nak baca lanjut, korang boleh je ke sini.

Jadikan kisah ini sebagai iktibar dan jangan sekali-kali rasa takut pulak nak ke Mekah disebabkan hal ini. Yang penting jaga sikap dan percakapan mulut. Fikir yang positif je dan kalau ada terbuat salah cepat-cepat mohon keampunan.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.