Header Ads

Tolong Elakkan Main Handphone Semasa Charge, Sebabnya..


Biasa tak korang nampak kaki games main phone sambil charge? Kalau tak  dari direct plug, dia orang akan cucuk power bank pulak untuk charge. Tahu tak perkara ini sangat berbahaya dan boleh membawa maut.


Melalui twitter, seorang netizen telah berkongsi tentang bahayanya bila korang main phone masa tengah charge. Korang tengok video ni. Dalam video ni, brother menggunakan test pen yang boleh detect arus elektrik bila korang tengah charge phone korang tu.

Dari video tersebut kita boleh lihat ada aliran elektrik dekat cable phone dan earphone. Kalau test pen tu tak menyala, maksudnya cable phone yang korang guna tu rosak. Korang tengok bila dia halakan test pen tu pada screen dan menyala juga, tu sebab electrical charge yang disebabkan capacitive touch screen.



Tweet ni telah berjaya menarik perhatian netizen. Tetapi masih ada  yang tertanya-tanya, kalau guna powerbank untuk charge phone, sama bahaya juga ke kalau main phone?



Jadi dekat sini, tak kira lah korang charge pakai plug ke atau pawer bank sekali pon tetap ada aliran electrik. Dan ia sangatlah bahaya jika guna phone semasa mengecas. Seeloknya korang cas jelah dulu phone tu sampai bateri penuh. Kalau urgent sangat pastikan korang cabut dulu wayar charge tu sebelum guna.

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.