Header Ads

"Kerja senang dan gaji pun kononnya bayar in USD tapi rupa-rupanya…"


Mereka yang sedang desperate cari kerja kat luar sana nampaknya kenalah hati-hati sebab takut tertipu dengan scam terbaru yang tengah viral kat media sosial baru-baru ni.

Menerusi posting di Twitter, seorang gadis kongsi pengalamannya hampir kena tipu dengan satu iklan kerja ni. Job tu memang nampak mudah dan gaji pun kononnya bayar in USD tapi rupa-rupanya…


Nak jumpa somewhere kononnya nak berkenalan 


Kerja relax tapi gaji bulanan boleh dapat RM50k ke 100k! 



Nak join kena daftar kelas berharga RM872??


“Camnilah, I tak nak pinjam duit orang” 


Tolong avoid poster kerja kosong ni! 


Ramai yang dah terkena!

Posting yang dikongsikan pengguna Twitter ni dapat banyak respon netizen yang rata-rata dah terkena sebelum ni. Dorang gunakan macam-macam taktik dan berani approach calon di aplikasi terkenal macam Linked-In. Aduhai!



Papepun just be careful korang dan jangan mudah terpedaya dengan tawaran kerja yang korang tak pasti datang dari syarikat mana. Make sure buat research dulu sebelum apply!

Sumber : lobakmerah

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.