Header Ads

30 Kebaikan Vaseline yang Ramai Terlepas Pandang

30 Kebaikan Vaseline yang Ramai Terlepas Pandang

Umum mengetahui, kegunaan Vaseline adalah untuk melembapkan bibir yang kering supaya tidak merekah. Namun, kegunaan Vaseline sebenarnya bukan hanya itu sahaja.

Di sini kami kongsikan kebaikan Vaseline selain untuk dijadikan pelambap bibir.

1) BULU MATA

sapukan sedikit pada bulu mata sebelum masuk tidur, buat hari hari sebelum nak tidur. Insyaallah panjang bulu mata tu. 

2) KAKI

Nak kaki lembut macam baby, sapu tiap tiap hari sebelum tidur lepas tu pakai stokin. Esok bangun lembut kalah baby.

3) SIKU

Siku hitam atau kering,sapu benda ni tiap tiap hari, lama lama hilang hitam dan kulit tak kering dah.

4) KUKU

Nak kuku cantik,sapu vaseline ni pada ‘cuticles’. Sapu 3kali sehari untuk dapat kelembutan dan kecantikkan pada ‘cuticles’ anda.

5) BIBIR

Nak bibir lembut and tak kering. Sapukan Vaseline ne tiap tiap malam sebelum tidur. Menjadi guys. Nak pakai lipstick pun senang.

6) LIP GLOSS

Takde bajet beli lip gloss, bedal je vaseline nih.

7) MINYAK WANGI TAHAN LAMA

Nak minyak wangi tahan lama, sebelum sembur minyak wangi tu pakai dulu vaseline dekat tangan, leher baru sembur. Tahan lama bau perfume tu nanti.

8) SEBAGAI PELEMBAP JERAWAT.

Letak kat jerawat tu nanti boleh kecut jerawat.

9) PELEMBAP MUKA 

Muka kering boleh letak vaseline ni, Jimat duit.

10) LUTUT KERING/HITAM 

Haa ada masalah lutut kering, hitam boleh  jugak letak vaseline neh.

11) SCRUB BADAN

Campur dengan garam laut scrub badan yang 10tahun tak scrub tu 😝

12) SAPUKAN PADA GIGI

Boleh letak kat gigi supaya gigi tak kering melekat dekat mulut, nak senyum pun susah

13) SAPU DEKAT GIGI UNTUK ELAK GINCU YANG MAHAL TU LEKAT DEKAT GIGI.

14) PELINCIR MENGURUT 

Haaa nak urut abah ke mak ke suami ke, campur vaseline dengan minyak lepas tu urut lah lama mana nak pun 😂

15) KRIM MALAM 

Buat krim malam, panaskan biar cair lepas tu pakai kat muka sebelum tidur.

16) MAKE UP REMOVER 

Bawak ja vaseline buh dalam beg, time nak buang make up amik vaseline ni sapu kat muka.

17) ELAK KULIT MUKA KERING 

Pakai kat muka time panas, baru tak kering.

18) BUH KAT PIPI, NAK BAGI NAMPAK GLOW GLOW GITUU 💓

19) BLUSHER 

Amik lipstick campur dengan vaseline buh kat pipi jadikan blusher, jimat duit lagi 😂

20) PELINCIR UNTUK MENANGGALKAN CINCIN.

21) MENCANTIKKAN KENING.

22) BULU MATA LEBIH BERKILAT DAN KALIS AIR.

23) PADA BAWAH MATA 

Buh bawah eye shadow untuk nampak bersinar sinar gituu.

24)MERAWAT KULIT SELEPAS  BERCUKUR.

Lepas cukur segala bulu tu buh vaseline ni baru tak kering kulit tu.

25)RAWATAN KUKU 

26)MENGHILANGKAN GARIS KULIT KERING 

27)MEMUDAHKAN UNTUK MEMAKAI ANTING ANTING.

28)BESARKAN PAYU****

Letak hari hari before sebelum tidur. 

29) NAK PAKAI INAI MACAM RED CILI TU BUH DULU VASELINE KAT TEPI KUKU BARU TAK MELEKAT KAT KULIT.

30)MELEBATKAN RAMBUT

Yang nak rambut lebat, tak bercabang boleh sapu dekat hujung hujung rambut, boleh jugak sapu kat rambut baby biar lebat.

Act banyak lagi kebaikan vaseline ni. Tapi i cuma listkan 30 je. If ada tips lain yang korang nak share, boleh share 😘

Sumber: Twitter @tyyusoff

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.