Header Ads

Meninggal di Hadapan Makam Rasulullah, Ini Amalan Abang Bad Sepanjang Hayatnya

Kematian Abang Bad Dicemburui Seluruh Umat Islam

Kematian rakyat Malaysia yang digelar Abang Bad pada 7 Jun 2018 di hadapan makam Rasulullah  S.A.W mendapat liputan yang meluas baik dari media Malaysia mahupun media Arab Saudi. Hal ini kerana, kematian arwah itu dianggap sangat istimewa.

Bukan calang-calang manusia sebenarnya yang boleh meninggal di hadapan makam Rasulullah. Di sini kami senaraikan serba sedikit kebaikan yang dilakukan Abang Bad sepanjang hayatnya.

Meninggal di hadapan makam Rasulullah

Kematian Abang Bad Dicemburui Seluruh Umat Islam

Subhanallah, tiada apa lagi yang lebih membahagiakan apabila dijemput Ilahi di bulan Ramadan. Lebih membahagiakan ia berlaku di 10 malam terakhir yang berbeza dari malam-malam sebelumnya. 

Tapi apa yang lebih membahagiakan ialah kematian lelaki ini betul-betul berlaku di hadapan makam Nabi Muhammad SAW di Madinah. Maha Suci Allah. Malah kematiannya amat dicemburui seluruh umat Islam.

Seorang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abg Bad di kalangan rakan-rakannya menjadi insan terpilih apabila meninggal malam tadi betul-betul di hadapan makam Rasulullah SAW di Madinah ketika arwah memasuki kawasan makam untuk solat ketika mengerjakan umrah.

Berita ini menjadi viral malah bangsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar biasa kerana ianya jarang-jarang terjadi. Apa kebaikan dan sisi baik arwah sehingga darjatnya diangkat begitu tinggi iaitu dapat meninggal di hadapan makam Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam terakhir umat Islam berpuasa.

Solat Tahajjud sebelum meninggal

Kematian Abang Bad Dicemburui Seluruh Umat Islam

Menurut info yang diberikan oleh seorang Ustaz iaitu Ustaz Jamal dari Hulu Langat, yang berada di Tanah Suci berkata, dikatakan arwah bersolat tahajjud di dalam bilik sebelum kematiannya berlaku. 

Sempat minum satu gelas air masak dan selepas itu Ustaz Jamal sempat meminta satu gelas dari arwah.

Habis minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi,s olat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan solat jenazah. Arwah kemudiannya menuju masuk ke Makam Nabi Muhammmad SAW.

“Saya dan Wak Ramli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar tapi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tumbang depan Makam Rasulullah SAW.

“Arwah betul-betul jatuh depan Makam Rasullullah, terus meninggal. Innalillahiwaninailahirojiun.

Arwah menjadi runner Visa sepanjang hayatnya

Kematian Abang Bad Dicemburui Seluruh Umat Islam

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arwah Abang Bad ini ialah beliau menjadi runner membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dijemput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan kubur Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu meninggal depan Makam Rasulullah adalah kerana dia banyak berkhidmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah waris Rasulullah.

Jadi Allah baginya satu kematian yang dicemburui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang hebat, bukan calang-calang punya manusia. Semua doa dapat untuknya. Kami sedang aturkan solat jenazahnya dan pengkebumiannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arwah Badrul meninggal dalam Masjid Nabawi, di hadapan Makam Rasulullah SAW, Sedang Berpuasa, Safar Umrah, Malam Jumaat dan Bulan Ramadan serta 10 malam terakhir.

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang meninggal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Kematian Abang Bad Dicemburui Seluruh Umat Islam

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh mati di Madinah hendaklah mati di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg mati di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau beruntung kerana Meninggal di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugur dosa-dosa. 

Kematian Abang Bad Dicemburui Seluruh Umat Islam

Firman Allah swt:

Dan kalaulah Apabila mereka menzalimi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga memohon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun
Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

Sumber: Chapter Kelang

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.