Header Ads

Sempoi Mat Sabu Layan Duta AS

Sempoi Mat Sabu Layan Duta AS

Selepas empat hari menjadi Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu ataupun lebih mesra dipanggil Mat Sabu sudah kunjungan hormat daripada H. E. Kamala Shirin Lakhdir, Duta Amerika Syarikat ke Malaysia.

Memetik laporan Astro Awani, perjumpaan bersejarah tersebut telah diadakan di pejabat Mat Sabu yang terletak di Wisma Pertahanan di ibu negara.

Sempoi Mat Sabu Layan Duta AS

Kunjungan hormat tersebut ternyata menjadi kebanggaan rakyat Malaysia kerana perjuangan politik Mat Sabu yang berpuluh-puluh tahun akhirnya berbaloi dan mendapat tumpuan dari dalam dan luar negara.

Mat Sabu turut ditemani oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Datuk Junaidah Kamarruddin dan beberapa pegawai Kanan Kementerian Pertahanan.

Mat Sabu 'sempoi' layan Duta AS

Sempoi Mat Sabu Layan Duta AS

Melihatkan Mat Sabu yang nampak bersahaja dan tak kekok berdepan dengan orang Amerika, rata-rata netizen memuji Menteri Pertahanan kesayangan rakyat ini dengan pelbagai komen kelakar dan mencuit hati.

Katanya, pasti Mat Sabu ni 'terel' berbahasa Inggeris kerana nampak sempoi je melayan Duta AS tu.

Ada juga yang mengakui mereka agak terkejut sewaktu pertama kali mendengar Mat Sabu bercakap dalam bahasa Inggeris. Menurutnya, Bahasa Inggeris Mat Sabu ni boleh tahan hebat.

Sempoi Mat Sabu Layan Duta AS

Antara komen-komen mencuit hati netizen

Ramai yang kagum dengan Mat Sabu kerana Menteri Pertahanan Malaysia ini nampak tenang dan steady je menerima kunjungan Duta AS.

Ada juga yang berpesan supaya Mat Sabu jangan terkeluar loghat utara pula ketika bersembang tu. Jangan risau, Mat Sabu Fasih berbahasa inggeris tau!

'Power english Bang Mat'

Sempoi Mat Sabu Layan Duta AS

'Steady Mat Sabu. Respect!'

Sempoi Mat Sabu Layan Duta AS

Korang yang mungkin tak pernah lihat Mat Sabu speaking, korang boleh tengok sini:


Ha, korang jangan main-main, bukan setakat boleh buat lawak je. Mat Sabu pun reti memasak dan speaking London tau!

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.