Header Ads

'Itu baru sedikit, belum tengok saya jadi Gordon Ramsay!' - Chef Wan Jijik Dengan Pekerja Raj's Banana

Chef Wan Raj's Banana Restaurant

Sebagai seorang selebriti yang terlibat dalam industri makanan secara langsung, Chef Wan dilihat sering berkongsi menu makanannya di akaun Instagram rasmi miliknya.

Bukan hanya tentang menu sedap yang mampu membuat peminat menelan air liur, selebriti yang berusia 60 tahun ini juga sering berkongsi isu semasa dan politik tanah air.

Terbaharu, Chef Wan meluahkan rasa kurang senangnya melihat pekerja sebuah restoran di Bangsar yang membersihkan tray makanan mereka dengan air takungan yang kotor.

'Pengotor sungguh la'

Morning i am so disgusted looking at all this workers at the Raj's Banana restaurant in Bangsar washing their food tray in that filthy pool of water!  Nasib ada org yg expose all this yg became viral otherwise we will have all that bacteria in our stomach or worms! Pengotor sungguh la.

Mcm mana owner dia boleh tak nampak pekerja2 mereka washing up mcm ni. That is why saya selalu takut nak makan tempat2 mcm ni as i simply cannot trust and expose my health jika i didnt find them really clean and meet my standard. Dah mcm cuci dalam air longkang yg bertakung pulak itu.

'Harap ini jadi pengajaran buat pemilik restoran dan warung'

Sadly to say this restaurant will have to pay a heavy price for its own negligence and tak jaga public safety and hygience. The whole scene is shocking and total embarrasement to this country! I hope this is a lesson to other restaurants or warong makanan2 yg jenis pengotor ini to buckle up.

Bukan saja dishwasher same goes to all chefs yg ada sikap pengotor dan tak hormat makanan pun ramai out there. Raw food are not refrigerated and let out in the kitchen exposed to flies and deadly temperature which will accelerate the growth of bacteria that result in food poisoning too. I see this alot in my life.

'Sesetengah chef mengabaikan kebersihan'

Some chefs are just careless and have this attitude " dont care". Sanitation and personal hygience langsung tak ada. At the Mandarin Oriental kitchen every half hour ada org bersih kan meja2 dan mop kan lantai supaya bersih dan tidak berbau. Our kitchen is very clean no matter how busy we are.

The steward department will do this for us. That is why 3 tahun saya disini walau pun di jemput oleh many hotels in KL to be their guest chef tapi saya tolak. All my Malay chefs kitchen team work really hard and are very decipline.

Mana budak2 baru masuk tak betul aja sure kena tegur baik2 dari saya and i teach and advice them. Jika tak dengar yg tua bangka mcm semlm tu baru saya mengamuk.

'Itu baru sedikit jadi Gordon Ramsay'

Itu baru sedikit belum tengok saya jadi Gordon Ramsay! I tell u i am capable of being him too. Pantang saya cakap baik2 dan nasihat tak mau dengar. I dont have time for anyone to show me their " Taring" and true colors. We are all here to do the best job we can and all our hotel guests satisfaction mesti jaga!

Kesimpulannya, siapapun yang terlibat dalam industri makanan harus peka dengan kebersihan diri dan kawasan sekitar mereka khususnya restoran mahupun warung. Malah, peniaga gerai tepi jalan juga harus menitik beratkan isu ini.

Untuk anda yang berminat untuk merasa masakan Chef Wan sempena bulan Ramadan ini, bolehlah menghubungi pihak Mandarin Oriental. Terliur admin tengok nasi ulam Chef Wan tu. Fuh!

Video Pekerja Raj's Banana Restaurant cuci tray makanan


Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.